Growing Up in Public – part 2

Media Art Friesland
oktober 2020 – 2021

Media Art Friesland (MAF) zet hun internationale netwerk en eigen expertise in om een groep noordelijke talenten te coachen bij de realisatie van een nieuw artistiek project. Tijdens dit traject zetten de talenten zowel artistiek-inhoudelijk als op technisch vlak nieuwe stappen in hun ontwikkeling.

Media Art Friesland heeft kunstenaar Jildau Nijboer geselecteerd voor het tweede gedeelte van ‘Growing up in Public’: een gepersonaliseerd coachingsprogramma, waarbij de openbare kunst wordt heroverwogen door middel van mediakunst. Plekken in de openbare ruimte zijn geen neutrale ruimtes, maar bestaan uit verschillende materialen en betekenissen. Hoe is dit bepalend voor ‘site-specific’ kunst? En wat is publieke kunst?

Als antwoord hierop, zal de opkomende noordelijke kunstenaar Jildau Nijboer een werkperiode doen in het publieke gebouw OBE op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Dit glazen gebouw op het drukke plein, maakt haar werkproces zichtbaar en toegankelijk voor het passerende publiek. Ze zal een nieuw artistiek onderzoek uitvoeren, waarbij samenwerking voorop staat. In haar werk zoekt ze naar de grens tussen figuratie en abstractie. We kijken continu om ons heen, maar wat zien we eigenlijk? Wat trekt onze aandacht?

Werkend op locatie in Leeuwarden, zal de kunstenaar fragmenten uit het blikveld van de lokale bewoners verzamelen. Samen met hen ontwikkelt ze een werk dat tijdens het Media Art Festival en LUNA in 2021 gepresenteerd wordt. Met de beelden die het publiek naar haar stuurt, maakt ze een nieuwe installatie met video, fotografie, objecten en licht. Dit doet ze onder intensieve begeleiding van het team, de coaches en het netwerk van Media Art Friesland.

WERKPERIODE
21-25 oktober 2020

LOCATIE
OBE
Oldehoofsterkerkhof
Leeuwarden

PRESENTATIE
Tijdens Media Art Festival / LUNA in 2021

Menu