16.01.25 – 18.01.25 ESNS Art 2025 | Talent van Hier

het resort, SIGN, NP3, Noorderlicht, Kunstpunt Groningen

Binnenstad Groningen

Donderdag 16 t/m zaterdag 18 januari 2025
© Anne Stalinski

TALENT VAN HIER is een initiatief om de zichtbaarheid van Gronings talent in de disciplines beeldende kunst, podiumkunsten, literatuur en popcultuur te vergroten. Dit wordt gedaan door extra presentatieplatforms te bieden op festivals, podia en bij culturele instellingen.

Grand Theatre Groningen is initiator en coördinator vanuit haar rol als Cultuurpijler Talent voor de Gemeente Groningen en werkt daarbij samen met verschillende culturele organisaties in de gemeente Groningen.

De talenten binnen de discipline beeldende kunst worden tijdens ESNS gepresenteerd bij de instellingen SignNP3het resortKunstpunt en Noorderlicht. De presentaties bestaan uit diverse kunstwerken en performances waarbij de thematiek aansluit bij ESNS.

Dit is wat je allemaal kan ontdekken:

📍 het resort | Nieuwe Sint Jansstraat 35
🗓️ Zaterdag 
18 januari
🕚 11.00 – 18.00 uur

Het Resort organiseert een breakfast en wellness. Even bijkomen van teveel feest, bier en muziek. Het publiek kan komen ontbijten en de Groningse kunstenaar Igor Bobeldijk legt de bezoekers in de watten.
Het performatieve ontbijtbuffet wordt geserveerd door robots die op afstand worden aangestuurd door operators. Zij zien op hun operatordesk het publiek vanuit het perspectief van de robots. De operators besturen elk een serveerrobot welke ieder een heerlijk en voedzaam ontbijt uitdeelt.

Adriaan Bon, ook bekend als Zachte Man live op keyboard, verzorgt de muziek. De muziek: ambient sci-fi wellness, zal een mix zijn tussen achtergrondmuziek met af en toe een geïmproviseerde impuls of beweging. Als de robots niet actief zijn kunnen ze vrij bewegen met de muziek.

ℹ️ Meer info 👉 Het resort ― esns-pap


📍 
SIGN | Winschoterkade 10
🗓️ Zaterdag 18 januari
🕑 14.00 – 20.30 uur

Bij Sign is het project Longing te zien dat op 18 januari begint. Voor deze expositie maken de jonge kunstenaars Dakota Magdalena Mokhammad, Muzammil Hussain, Sofiia Dubyna, Jaasir Linger ter plekke nieuw werk in de vorm van monumentale murals, grote wand constellaties, 2d (textiel) werken, papiercollages, aangevuld met subtiele 3D-elementen op muren of plafonds, tekeningen en schilderingen direct op de muren.

Diezelfde dag komt de tentoonstelling tot leven met een eendaags event HYPERTROVE. HYPERTROVE presenteert kritische pop cultuur/muziek gerelateerde performances die verband houden met het onderwerp Longing en voegt een dynamische laag toe aan de tentoonstelling.

HYPERTROVE gaat dieper in op thema’s als identiteit en zelfperceptie, waarbij zelfrepresentatie in de hedendaagse media wordt onderzocht; concepten die resoneren met Longing en het Eurosonic Noorderslag-festival.

ℹ️ Meer info 👉 HYPERTROVE §§ – zaterdag 18 januari 2025 – Sign


📍 
NP3 | Hofstraat 21

🗓️ Zaterdag 18 januari
🕐 13.00 – 17.00 uur

NP3 presenteert Ra’fat Ali en Katie Ceekay. Zij zijn de huidige LABitat kunstenaars in NP3 | RE:Search:Gallery, waar ze werken aan de volgende stap in hun artistiek onderzoek. Tijdens Talent van Hier presenteren ze hun nieuwste ontwikkelingen aan het publiek.

Katie benadert kunst als een werkwoord, waarbij zij het stimuleren van discussie en debat boven het materiële stelt. Ze positioneert zichzelf op het snijvlak van gemeenschapsopbouw en politieke interventie.

Door de elementen van film te bevragen, onderzoekt Rafat de structuren van zijn eigen identiteit en de verwarring waarmee hij wordt geconfronteerd buiten zijn eigen stad, weg van zijn moedertaal, het Arabisch.

Voor Talent van Hier markeert Katie de overgang van de eerste stappen in het opbouwen van
een creatieve coalitie van Noordelijke kunstenaars naar het ondernemen van de eerste interventie acties. Rafat presenteert een nieuwe installatie, gebaseerd op een belangrijk moment uit zijn huidige filmproject, waarmee hij zijn onderzoek verder brengt.

Het LABitat traject is een innovatief programma waarin kunstenaars samenwerken met het NP3-team om specifieke onderzoeksprojecten of tentoonstellingsconcepten te verkennen. Zonder strikte tijdslijnen krijgen kunstenaars de tijd en ruimte om te werken aan de ontwikkeling van hun artistieke praktijk. Binnen LABitat doorlopen meerdere kunstenaars hun eigen ontwikkeltraject, wat varieert in tijd en vorm. Dit resulteert in een diverse en dynamische gemeenschap, waarin kunstenaars zoals Katie en Rafat ook op elkaars voortgang kunnen reflecteren.

ℹ️ Meer info 👉 esns.nl/nl/extra/activities/talent-van-hier-np3/

📍 Noorderlicht | Akerk
🗓️ Zaterdag 18 januari
🕑 14-17 uur
🎟️ toegang € 6,- / studenten € 4,50

In zijn installatie Breaking the News, te zien in de tentoonstelling Pixel Perceptions, verkent Franc, het alter ego van de kunstenaar, hoe algoritmes het nieuws manipuleren. Hij gebruikt headlines, rechtstreeks afkomstig uit de reguliere media, en manipuleert de foto’s om een ander narratief te creëren, waarmee hij scherpe sociaal-politieke commentaren levert. De installatie bevat meer dan honderd generatieve nieuwsitems die worden weergegeven op schermen die aan steigers hangen. Daarnaast worden beelden van stedelijke interventies, gecreëerd door de kunstenaar, gepresenteerd in hetzelfde formaat als het nieuws. Het werk illustreert krachtig hoe algoritmes bepalen wat we wel en niet zien, en roept vragen op over de betrouwbaarheid van nieuws in het digitale domein en op sociale media.

Speciaal voor Talent van Hier ontwikkelt Franc Archive een live-performance waarin hij zijn scherm deelt met het publiek en in realtime het nieuws manipuleert. Zo kan het publiek direct meekijken in zijn werkwijze en de technieken ontdekken die hij toepast om zijn installatie te creëren.

Daarnaast voegt hij AI-gegenereerde stemmen toe aan de headlines die tegelijk te horen zijn, waardoor een overweldigende soundscape ontstaat die de ervaring compleet maakt.

ℹ️ Meer info 👉 Digital Mirror: Breaking the News – Noorderlicht


📍 
Kunstpunt | Grote Markt
🗓️ Donderdag 16 + vrijdag 17 januari

Koos Buist ontwikkelt speciaal voor ESNS een kunstwerk dat op locatie te zien is. Met dit werk ‘O Denneboom’ toont Koos zich betrokken met actuele thema’s. Hij grijpt het moment van het evenement aan om het publiek bewust te maken van haar gedrag.
In dit geval over de manier waarop we omgaan met de natuur. Hoe we deze gebruiken en/of misbruiken. Duurzaamheid en klimaatverandering zijn thema’s die hier de basis voor leggen.
Vanuit Koos zijn intrinsieke interesse in de bodem, de natuur, het mystieke en de omgang hiermee weet hij op subtiele maar ook speelse manier het publiek te betrekken in de vraagtekens die we mogen stellen bij onze omgang met de aarde.

Aan zijn plan is een participatief element en educatief programma gekoppeld waarbij er dieper wordt ingegaan op de onderwereld en het mystieke van de natuur en met name de kerstboom.

In een tent op de Grote Markt vlakbij zijn kunstwerk geeft Koos voor Talent van Hier een workshop  waarbij hij met voorbijgangers wortelwezens maakt. Koos is ervaren met het bouwen van figuren uit gevonden materiaal. Boomwortels, touw, steen, veren, riet, klei en takjes/stokken zijn de basismaterialen.

Door samen actief bezig te zijn ontstaat een gesprek over hoe de mens omgaat mét en gebruik maakt ván de natuur.

ℹ️ Meer info 👉 ESNS Art 2025 | ‘O Denneboom’ | Koos Buist – Kunstpunt Groningen

TALENT VAN HIER is an initiative to increase the visibility of Groningen talent in the disciplines of visual arts, performing arts, literature and pop culture. This is done by offering additional presentation platforms at festivals, stages and cultural institutions.

Grand Theatre Groningen is the initiator and coordinator in its role as Cultural Pillar Talent for the Municipality of Groningen and collaborates with various cultural organisations in the municipality of Groningen.

The talents within the discipline of visual arts are presented during ESNS at the institutions SignNP3het resort, Kunstpunt and Noorderlicht. The presentations consist of various works of art and performances where the theme ties in with ESNS.

This is what you can discover:

📍 het resort | Nieuwe Sint Jansstraat 35
🗓️ Saturday 18 January
🕚 11 a.m. – 6 p.m.

Het resort organises a breakfast and wellness. Take a break from too much partying, beer and music. The public can come for breakfast and the Groningen artist Igor Bobeldijk will pamper the visitors.
The performative breakfast buffet is served by robots that are remotely controlled by operators. They see the public from the perspective of the robots on their operator desk. The operators each control a serving robot that each serves a delicious and nutritious breakfast.

Adriaan Bon, also known as Zachte Man live on keyboard, provides the music. The music: ambient sci-fi wellness, will be a mix of background music with an occasional improvised impulse or movement. When the robots are not active, they can move freely with the music.

ℹ️More info 👉 Het resort ― esns-pap


📍 SIGN | Winschoterkade 10

🗓️ Saturday 18 January
🕑 2:00-8.30 p.m.

The Longing project can be seen at Sign, which starts on 18 January. For this exhibition, young artists Dakota Magdalena Mokhammad, Muzammil Hussain, Sofiia Dubyna, Jaasir Linger will create new work on site in the form of monumental murals, large wall constellations, 2D (textile) works, paper collages, supplemented with subtle 3D elements on walls or ceilings, drawings and paintings directly on the walls.

That same day, the exhibition comes to life with a one-day event HYPERTROVE. HYPERTROVE presents critical pop culture/music related performances that relate to the subject of Longing and adds a dynamic layer to the exhibition.

HyperTrove delves deeper into themes such as identity and self-perception, examining self-representation in contemporary media; concepts that resonate with Longing and the Eurosonic Noorderslag festival.

ℹ️More info 👉 HYPERTROVE §§ – zaterdag 18 januari 2025 – Sign

 

📍 NP3 | Hofstraat 21
🗓️ Saturday 18 January
🕐 1-5 p.m.

NP3 presents Ra’fat Ali and Katie Ceekay. They are the current LABitat artists in NP3 | RE:Search:Gallery, where they are working on the next step in their artistic research. During Talent van Hier they present their latest developments to the public.

Katie approaches art as a verb, in which she puts stimulating discussion and debate above the material. She positions herself at the intersection of community building and political intervention.

By questioning the elements of film, Ra’fat investigates the structures of his own identity and the confusion he faces outside his own city, away from his mother tongue, Arabic.

For Talent van Hier, Katie marks the transition from the first steps in building a creative coalition of Northern artists to undertaking the first intervention actions. Ra’fat presents a new installation, based on a key moment from his current film project, with which he takes his research further.

The LABitat trajectory is an innovative program in which artists collaborate with the NP3 team to explore specific research projects or exhibition concepts. Without strict timelines, artists are given the time and space to work on the development of their artistic practice. Within LABitat, several artists go through their own development trajectory, which varies in time and form. This results in a diverse and dynamic community, in which artists such as Katie and Ra’fat can also reflect on each other’s progress.

ℹ️ More info 👉 esns.nl/en/extra/activities/talent-van-hier-np3/

 

📍 Noorderlicht | Akerk
🗓️ Saturday 18 January
🕑 2-5 p.m.

🎟️ Admission € 6,- / students € 4,50

In his installation Breaking the News, on display in the exhibition Pixel Perceptions, Franc, the artist’s alter ego, explores how algorithms manipulate the news. He uses headlines taken directly from mainstream media and manipulates the photos to create a different narrative, delivering sharp socio-political commentary. The installation contains more than a hundred generative news items displayed on screens hanging from scaffolding. In addition, images of urban interventions created by the artist are presented in the same format as the news. The work powerfully illustrates how algorithms determine what we see and what we don’t, and raises questions about the reliability of news in the digital domain and on social media.

Franc Archive is developing a live performance especially for Talent van Hier in which he shares his screen with the audience and manipulates the news in real time. In this way, the audience can directly observe his working method and discover the techniques he uses to create his installation.

In addition, he adds AI-generated voices to the headlines that can be heard simultaneously, creating an overwhelming soundscape that completes the experience.

ℹ️More info 👉 Digital Mirror: Breaking the News – Noorderlicht

 

📍 Kunstpunt | Grote Markt
🗓️ Thursday 16 + Friday 17 January

Koos Buist is developing a work of art especially for ESNS that can be seen on location. With this work ‘O Denneboom’, Koos shows his involvement with current themes. He seizes the moment of the event to make the public aware of its behavior.
In this case, about the way we deal with nature. How we use and/or abuse it. Sustainability and climate change are themes that form the basis for this.
Based on Koos’s intrinsic interest in the soil, nature, the mystical and the way we deal with it, he knows how to involve the public in the question marks that we may ask about our dealings with the earth in a subtle but also playful way.

His plan is linked to a participatory element and educational program that delves deeper into the underworld and the mystical nature of nature, and in particular the Christmas tree.

In a tent on the Grote Markt near his artwork, Koos gives a workshop for Talent van Hier in which he makes root creatures with passers-by. Koos is experienced in building figures from found materials. Tree roots, rope, stone, feathers, reed, clay and twigs/sticks are the basic materials.

By actively working together, a conversation arises about how people deal with and use nature.

ℹ️More info 👉 ESNS Art 2025 | ‘O Denneboom’ | Koos Buist – Kunstpunt Groningen

Menu