Programma
19.15 uur: Inloop (koffie & thee verkrijgbaar aan de bar)
19.30 uur: Welkom en introductie door Hilde de Bruijn, voorzitter van de avond en artistiek leider van Into Nature
19.40 uur: Gastsprekers Priscila Fernandes, Martin Brandsma en Ben Koks. Met ruimte voor vragen en gesprek.
21.30 uur: Afsluiting
Priscila Fernandes
Kunstenaar Priscila Fernandes (woont en werkt in Kolderveen) raakte door haar bezoeken aan De Onlanden geïnteresseerd in de vraag wat er zou gebeuren als wij hun onze stem uit liefde aan de vogels zouden afstaan en we ze zodoende zouden kunnen verstaan. Wat zouden ze zeggen? Fernandes zal wat meer over haar beeldende kunst praktijk vertellen en dieper ingaan op de vraag die haar met betrekking tot De Onlanden bezighoudt.
Martin Brandsma
Martin Brandsma (woont en werkt in het Drents-Friese Wold), is kunstenaar en gedragsbioloog. De afgelopen twaalf jaar van zijn leven heeft hij een groot deel van zijn tijd aan de klapekster gewijd. Brandsma bestudeert deze mysterieuze zangvogel met roofvogel-trekjes in de heide- en veengebieden langs de grens van Friesland en Drenthe. Hij zal ingaan op de vraag hoe hij als kunstenaar, met gedragsbiologische interesse, aankijkt tegen de taal van vogels – en die van de klapekster in het bijzonder. Hij zal zijn ervaringen met klapeksters delen en meer vertellen over de wijze van communicatie (klank). Om dit inzichtelijk te maken zal hij ook iets ten gehore brengen op zijn boventoonfluit. Ook zullen we kennismaken met Mylo en Yoni, enkele van de klapeksters met wie hij samenwerkt.
Ben Koks
Ornitholoog en natuurbeschermer Ben Koks, auteur van het boekje ‘Vogels wijzen ons de weg’, kijkt al decennialang naar kiekendieven. In De Onlanden slapen flink wat grauwe kiekendieven. Hun slaapplaatsen zijn veel meer dan de eenvoudige optelsom van veiligheid en ruimtegebruik. Om het fenomeen achter slaapplaatsen te doorgronden reisde Koks onder meer naar West-Afrika, India en ook veel Europese landen. Zo drong het tot hem door dat er op die slaapplaatsen een soort communicatie plaatsvindt die wij mensen, met onze gebruikelijke wetenschappelijke middelen, niet kunnen vatten. “Want dat is het”, zegt Koks, “wetenschappers snappen uiteindelijk maar weinig van de communicatie van dit soort gespecialiseerde vogels, die ons ook een spiegel voorhouden als het gaat om hoe wij mensen met onze natuur omgaan.”
Beeld: locatiebezoek aan De Onlanden