24+25 mei 2025 | Noordenaars op festival Terug naar het begin

Academie Minerva
het resort
Bierumer School

Academie Minerva
Voormalig café Veldzicht | Schoolweg 4 | Oosterwijtwerd

het resort
Mariakerk | Dorpstraat 29 | Oosterwijtwerd

Bierumer School
Hereweg 12 | Bierum

Zaterdag 24 + zondag 25 mei | 11.30 – 18.00 uur

In het weekend van 24 en 25 mei vind weer een nieuwe editie plaats van festival Terug naar het begin. In de hele gemeente Eemsdelta ontdek je mooie dingen in verborgen eeuwenoude kerken: van betoverende muziek en ontwapende verhalen tot spannende kunstprojecten!

De Noordenaars zijn goed vertegenwoordigd tijdens dit festival, op drie locaties:

Academie Minerva – Extending Reality
Zaterdag 24 + zondag 25 mei | 11.30 – 18.00 uur
Voormalig café Veldzicht | Schoolweg 4 | Oosterwijtwerd

Studenten van Academie Minerva doken meer dan drie maanden lang in de lokale folklore, geschiedenis en cultuur van Oosterwijtwerd. Niet om je louter met feiten uit het verleden te voeden, maar om een gesprek te openen over het geheugen en de levende werkelijkheid van deze plek.

De mens bevind zich nog maar een paar honderd jaar in het rijk van het rationele bewustzijn. Gedurende het grootste deel van ons bestaan hebben we onze verbeelding de werkelijkheid om ons heen laten vormgeven met veel grotere intensiteit. Reuzen trokken ooit over de velden en lieten diepe voetafdrukken achter, feeën dansten, kostbare schatten lagen verborgen in de diepten van het land, bewaakt door magische honden. Mensen stonden zichzelf toe om een verruimde werkelijkheid te ervaren – om te fantaseren, om hun omgeving te transformeren. Die geest van verbeelding wordt nu opnieuw tot leven gewekt: kostbaar, chtonisch en voortdurend in beweging.

In het oude café Veldzicht word je uitgenodigd om het rationele en pragmatische even los te laten en je open te stellen voor de gelaagdheid die de studenten in Oosterwijtwerd hebben ontdekt. Verken. Voel. Herken. Verdiep je in je eigen realiteit. Maar, wees voorzichtig, want deze is veranderlijk en glipt soms zomaar tussen je vingers door.

ℹ️ Meer info 👉 https://terugnaarhetbegin.nl/programma/extending-reality

het resort + VELD collectief
Zaterdag 24 + zondag 25 mei | 11.30 – 18.00 uur
Mariakerk | Dorpstraat 29 | Oosterwijtwerd

Het resort is een Groningse kunstruimte die zich richt op site-specific residenties en projecten van hedendaagse kunstenaars, op bijzondere locaties. Speciaal voor het festival heeft het resort samen met een commissie van betrokken dorpsbewoners een uniek kunstprogramma ontwikkeld in de Mariakerk van Oosterwijtwerd.

De centrale vraag: hoe geef je op een betekenisvolle manier vorm aan kunst op deze plek? In gezamenlijke gesprekken ontstonden duidelijke wensen: kunst die verbindt, die geworteld is in de locatie, en waarin het uitzicht, de akoestiek en het gevoel van ‘noaberschap’ een rol spelen. Geen abstracte concepten, maar werk dat een directe ervaring biedt – voor dorpsbewoners én festivalpubliek.

Op basis van deze uitgangspunten is het interdisciplinaire kunstenaarscollectief VELD uitgenodigd. Geïnspireerd door de gastvrijheid van de Mariakerk, transformeren ze haar tijdens TNHB tot Kiemkerk: een plek waar planten, ideeën en ontmoetingen kunnen ontkiemen. Vanuit het thema Zaaien en Symbiose worden bezoekers uitgenodigd om stil te staan bij de wederkerige relaties tussen mens en natuur — én tussen mensen onderling.

Over VELD collectief

Dit interdisciplinair kunstenaarscollectief bestaat uit Lotte d’Ailly, Rina Hellinga, Liz de Vries en Inès Buter. Samen bevragen zij systemen en onderzoeken ze nieuwe verbindingen tussen mens, omgeving en gemeenschap. De projecten ontstaan in interactie met het landschap waarin ze de verborgen verhalen en gedeelde kennis van de lokale gemeenschap verkennen. Met een focus op ecologie, collectiviteit en culturele geschiedenis creëren ze kunst die uitnodigt tot reflectie, co-creatie en dialoog in een alsmaar bewegende wereld.

Over het resort

Het resort is een site-specific kunstruimte gevestigd in Groningen, die residenties en andere programma’s voor hedendaagse kunstenaars organiseert op bijzondere locaties. Het resort nodigt kunstenaars uit om plaatsgebonden te werken op steeds wisselende (semi-)openbare locaties. Samen reizen ze naar plekken waar het dagelijks leven zich afspeelt en staan ze stil bij alledaagse eigenaardigheden. Ze infiltreren in de omgeving, gaan erin op en bouwen relaties op om de grenzen van de ruimte die kunst kan innemen op te rekken. Volkscultuur is de centrale focus voor de projecten in het resort in de komende vier jaar. Tussen 2025-2028 kijken ze naar verschillende thema’s binnen volkscultuur en cultureel erfgoed.

ℹ️ Meer info 👉 https://terugnaarhetbegin.nl/programma/veld-het-resort

Okki Poortvliet in de Bierumer School
Zaterdag 24 + zondag 25 mei | 11.30 – 18.00 uur
Bierumer School | Hereweg 12 | Bierum

We leven samen met dieren – koeien, katten, schapen, paarden, maar ook fruitvliegjes, muizen en mollen. Vaak denken we niet bewust na over hun aanwezigheid, laat staan over hun dood. Toch worden er in Nederland elke dag 1,7 miljoen dieren gedood. Maar waar gebeurt dat? En wie doet het?

In een maatschappij waarin slachthuizen verborgen zijn en vlees anoniem in de supermarkt ligt, duikt Okki Poortvliet tijdens haar residentie in de Bierumer School, voor haar project Dierendoders, verhalen van vliegenmeppers tot ganzenschieters, in de wereld van dierendood. Ze spreekt met diverse dierendoders, loopt met hen mee en legt vast wat vaak ongezien blijft. Daarin is er ruimte voor allerlei vormen van dierendood: van het doodslaan van vliegen, het vergiftigen van slakken, het inslapen van een dier door de dierenarts, een student die zijn eigen hanen slacht, tot een jager met een gans in zijn vizier. Welk verschil voelen we tijdens de eerder genoemde situaties? En waaróm voelen we eigenlijk een verschil? Zit het in ieder mens om een doder te zijn? En wat betekent het eigenlijk om een dier te doden?

Haar onderzoek brengt deze verborgen realiteit in beeld door middel van documentaire, film, tekeningen en animatie. Geen oordeel, maar een uitnodiging om nieuwsgierig te zijn. Een project dat prikkelt, confronteert en hopelijk aanzet tot nadenken.

‘’Dit project is gevoeliger en spannender dan wat ik tot nu toe heb onderzocht.’’ Zegt Okki. Ze vervolgt: ‘’Want hoe ga ik om met mensen die iets doen waarover veel anderen een oordeel of afkeer hebben? Hoe breng ik een soms pijnlijk, soms mooi en vaak verborgen verhaal in beeld? Het is een project dat hopelijk veel bewustzijn creëert. Waar verhulde verhalen worden onthuld en waar uiteindelijk niet alleen ik, maar ook andere mensen en niet-menselijke dieren iets aan hebben.’’

Over Okki
Okki Poortvliet (1999) is een documentairemaker, kunstenaar en illustrator met een fascinatie voor mensen en hun veranderende omgeving. Haar films, zoals IJswee en ‘S Werelds Grootste Raketbouwer, combineren antropologie, muziek, animatie en geënsceneerde scènes tot een unieke stijl. Naast film maakt ze installaties en illustraties en studeert ze filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met haar werk, bekroond met onder andere de Drentse Talentprijs Cultuur en een Noordster Award, wil ze grenzen verkennen en anderen uitnodigen om de wereld door een nieuw perspectief te zien.

ℹ️ Meer info 👉 https://terugnaarhetbegin.nl/programma/okki-poortvliet

A new edition of the festival Terug naar het Begin will take place on the weekend of 24 and 25 May. You will discover beautiful things in hidden centuries-old churches throughout the municipality of Eemsdelta: from enchanting music and disarming stories to exciting art projects!

Noordenaars are well represented during this festival, at three locations:

Academie Minerva – Extending Reality
Saturday 24 + Sunday 25 May | 11:30 – 18:00
Former café Veldzicht | Schoolweg 4 | Oosterwijtwerd

Students from Academie Minerva immersed themselves in the local folklore, history and culture of Oosterwijtwerd for more than three months. Not to feed you with facts from the past, but to open a conversation about the memory and living reality of this place.

Humans have only been in the realm of rational consciousness for a few hundred years. For most of our existence, we have allowed our imagination to shape the reality around us with much greater intensity. Giants once roamed the fields, leaving deep footprints, fairies danced, precious treasures lay hidden in the depths of the land, guarded by magical dogs. People allowed themselves to experience an expanded reality – to fantasize, to transform their surroundings. That spirit of imagination is now being revived: precious, chthonic and constantly in motion.

In the old café Veldzicht you are invited to let go of the rational and pragmatic for a moment and open yourself up to the layering that the students in Oosterwijtwerd have discovered. Explore. Feel. Recognize. Immerse yourself in your own reality. But be careful, because it is changeable and sometimes slips through your fingers.

ℹ️ More info 👉 https://terugnaarhetbegin.nl/programma/extending-reality

the resort + VELD collective
Saturday 24 + Sunday 25 May | 11:30 – 18:00
Mariakerk | Dorpstraat 29 | Oosterwijtwerd

The resort is a Groningen art space that focuses on site-specific residencies and projects by contemporary artists, at special locations. Especially for the festival, the resort, together with a committee of involved villagers, has developed a unique art program in the Mariakerk in Oosterwijtwerd.

The central question: how do you give meaningful shape to art at this location? In joint discussions, clear wishes emerged: art that connects, that is rooted in the location, and in which the view, the acoustics and the feeling of ‘neighborliness’ play a role. No abstract concepts, but work that offers a direct experience – for villagers and festival audiences.

Based on these principles, the interdisciplinary artist collective VELD was invited. Inspired by the hospitality of the Mariakerk, they will transform it into a Kiemkerk during TNHB: a place where plants, ideas and encounters can germinate. Based on the theme Sowing and Symbiosis, visitors are invited to reflect on the reciprocal relationships between humans and nature — and between humans.

About VELD collective

This interdisciplinary artist collective consists of Lotte d’Ailly, Rina Hellinga, Liz de Vries and Inès Buter. Together they question systems and investigate new connections between humans, environment and community. The projects are created in interaction with the landscape in which they explore the hidden stories and shared knowledge of the local community. With a focus on ecology, collectivity and cultural history, they create art that invites reflection, co-creation and dialogue in an ever-changing world.

About het resort

het resort is a site-specific art space based in Groningen, which organises residencies and other programmes for contemporary artists at special locations. het resort invites artists to work in a site-specific manner at ever-changing (semi-)public locations. Together they travel to places where daily life takes place and reflect on everyday peculiarities. They infiltrate the environment, immerse themselves in it and build relationships to stretch the boundaries of the space that art can occupy. Folk culture is the central focus for the projects in the resort in the coming four years. Between 2025-2028 they will look at various themes within folk culture and cultural heritage.

ℹ️ More info 👉 https://terugnaarhetbegin.nl/programma/veld-het-resort

Okki Poortvliet in the Bierumer School
Saturday 24 + Sunday 25 May | 11:30 – 18:00
Bierumer School | Hereweg 12 | Bierum

We live together with animals – cows, cats, sheep, horses, but also fruit flies, mice and moles. We often do not consciously think about their presence, let alone their death. Yet 1.7 million animals are killed in the Netherlands every day. But where does that happen? And who does it?

In a society in which slaughterhouses are hidden and meat is anonymously available in the supermarket, Okki Poortvliet delves into the world of animal death during her residency at the Bierumer School, for her project Dierendoders, verhalen van vliegenwatters tot ganzenschieters (Animal Killers, stories from fly swatters to goose shooters). She speaks to various animal killers, walks with them and records what often remains unseen. There is room for all kinds of animal killing: from killing flies, poisoning snails, the vet putting an animal to sleep, a student slaughtering his own roosters, to a hunter with a goose in his sights. What difference do we feel during the aforementioned situations? And why do we actually feel a difference? Is it in every human being to be a killer? And what does it actually mean to kill an animal?

Her research visualizes this hidden reality through documentary, film, drawings and animation. No judgment, but an invitation to be curious. A project that stimulates, confronts and hopefully makes you think.

This project is more sensitive and exciting than anything I have researched so far,” says Okki. She continues: “Because how do I deal with people who do something that many others judge or dislike? How do I visualize a sometimes painful, sometimes beautiful and often hidden story? It is a project that hopefully creates a lot of awareness. Where hidden stories are revealed and where ultimately not only I, but also other people and non-human animals benefit from it.”

About Okki
Okki Poortvliet (1999) is a documentary maker, artist and illustrator with a fascination for people and their changing environment. Her films, such as IJswee and ‘S Werelds Grootste Raketbouwer, combine anthropology, music, animation and staged scenes into a unique style. In addition to film, she makes installations and illustrations and studies philosophy at the University of Groningen. With her work, which has been awarded the Drentse Talentprijs Cultuur and a Noordster Award, she wants to explore boundaries and invite others to see the world through a new perspective.

ℹ️ More info 👉 https://terugnaarhetbegin.nl/programma/okki-poortvliet

Menu